top of page

Дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор в България

286825896_430257038922647_7991310279548214234_n.jpg

На 2 юни бях домакин на конференция на високо ниво „Дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор в България“.

 

Официална делегация от Камарата на строителите в България (КСБ) беше част от участниците в това събитие.

 

КСБ постави проблема с високите цени на строителните материали и нуждата от индексация на договорите за строителство, също така се дискутираха и предизвикателствата и възможностите пред строителния бранш.

Сред основните теми на форума бяха енергийната ефективност като инструмент за енергийна независимост в контекста на европейския Зелен пакт и дигитализацията на строителния сектор.

Моето послание към строителната индустрия и архитектите е да се работи така, че да се постигнат амбициозните цели по пакета на ЕС „Подготвени за 55“ свързани с повишаване на енергийната ефективност на Съюза.

В рамките на форума изказване направи Щефан Мозер, ръководител на отдел в ГД „Енергетика“ на Европейската комисия. Президентът на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) Филип Крамптън и ген. директор на FIEC Доменико Кампогранде.

Iskra_Mihaylova_pic_1.jpg

Искра Михайлова

Заместник-председател на групата Обнови Европа в ЕП, депутат

"Моето послание към строителната индустрия и архитектите е да се работи така, че да се постигнат амбициозните цели по пакета на ЕС „Подготвени за 55“ свързани с повишаване на енергийната ефективност на Съюза."

1501_8307260125124301042_original.jpg

инж. Илиян Терзиев

Председател на УС на КСБ 

"Кризата с доставките е изключително тревожна, а покачването на цените на строителните материали и суровините е драстично. Търсенето на решение на сериозните проблеми, пред които е изправен браншът, и приемането на методика за индексация на цените по договорите за строителство е сред водещите приоритети пред ръководството на КСБ."

Ph-Crampton-773x1024.jpg

Филип Крамптън

Президентът на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC)

"Настоящите политически приоритети, особено зеленият преход, поставят строителния сектор в центъра на вниманието. За да можем да изиграем нашата роля по най-ефикасен начин, е необходимо да се направят още неща. На първо място да се гарантира, че ще се помага на фирмите, за да изградят капацитет за работата, която им предстои."

Stefan-Moser2-scaled-e1632901709697.jpg

Щефан Мозер

ръководител на отдел в ГД „Енергетика“ на Европейската комисия

"Пред нас има много предизвикателства. Един от големите проблеми в сектора са високите цени на строителните материали, както и недостигът на квалифицирана работна ръка. Ние сме изправени и пред много дигитални промени, които целят да помогнат на строителния бранш да намали разходите. Нужни са повече инвестиции в повишаване на енергийната ефективност."

bottom of page